Äänenavaus

Etana-oopperan apina ja äänenavaaja meinasi hermostua kunnolla eilisissä harjoituksissa, kun tietyt kuorolaiset eivät oikein ottaneet äänenavausta tosissaan. Siinä huomasi eron tavallisen laulua harrastavan ja yksinlaulutunnilla käyvän välillä. Yksinlaulutunnilla äänenavaukseen ja hengitystekniikan hiomiseen menee paljon aikaa, koska tekniikan oppiminen on yksi laulutunnin tärkeimmistä tavoitteista. Ja se lauluasento.

Äänenavauksessa lauletaan kaikenlaisia skaaloja, yleisin ainakin minun tunnillani on mennä kolmisointua ja kvinttiä edestakaisin. Vyying-dyying-vyying-dyying-vyying, moi-moi-moi-moi-moi tai esim. oktaavissa ni-ni-ni-ni-ni-ni-ni. Samalla pitää tietysti hengitys mennä oikein ja ääni pitäisi soida oikeassa paikassa, about nenän ja otsan välissä. Ilmekin pitää olla tietynlainen, poskipäät ja silmät vähän sellaisessa hämmästys-moodissa.

Tosi paljon siis asioita, joita pitää ottaa huomioon laulamisen aikana. Ammattilaisilla nämä tulevat tietysti automaattisesti, mutta tällainen ei-vielä-ammattilainen joutuu tekniikkaa vielä miettimään. Äänenavaus on siis siksi hyvä, että siinä saa taas tekniikka-asiat lihasmuistiin, ja kun päästään itse lauluihin, laulaminen on helpompaa. Ja kyllä se ääni sitäpaitsi kuulostaa paremmalta, kun ääni on auki.

Kun laulaa tai harjoittelee säännöllisesti, ääni pysyy kunnossa ja äänenavauksissa kuulee heti eron. Tällä hetkellä, kun käy erilaisissa laulu- ja kuoroharjoituksissa neljä kertaa viikossa, on ääni paremmassa kunnossa ja äänenavauksienkaan ei tarvitse välttämättä olla niin pitkiä. Äänestään kannattaa siis pitää huolta harjoittelemalla ja laulamalla säännöllisesti, tietysti oikeaa tekniikkaa käyttäen.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: