Hullua puuhaa

Oltiin sunnuntaiaamuna klo 9.00 purjehdusseuran pihalla valmistautumassa päivän purjehduskisaan. Tuulta oli sellaset 10-11 m/s. Meri näytti aikalailla kiehuvalta padalta.

Harjoiteltiin erilaisia manöövereitä ennen kilpailun alkua. Yritettiin vähän harjoitella spinnun nostoa ja muutenkin veneen käsittelyä. Oltiin samalla porukalla Emäsalon lenkillä, mutta kun ei olla kuitenkaan vakipurjehdusporukka, on hyvä aina vähän katsastaa tilanne.

En ole tainnut olla koskaan niin kovissa aalloissa purjehtimassa. Aina sanon, että olisi kiva, kun vene menisi lujaa, mun mielestä vauhti on se kivoin juttu purjehduksessa. Ja olihan se kivaa, mutta oli se myös täynnä vaarallisia tilanteita.

Kun kilpailu pääsi vauhtiin (kyseessä oli siis monta lähtöä kiertäen lyhyt rata), tajusi, mitä kisapurjehdus oikeasti on. Ei ollut kyllä hetkeäkään aikaa hengähtää ja jos teki jonkun väärän liikkeen, se vaikutti ihan kaikkeen. Mun vastuullani on isopurjeen käsittely ja vaikka se ei olekaan se tärkein asia, joka vaikuttaa veneen menoon, se on sillä tavalla tärkeä, että jos ei päästä purjetta auki, kun se pitäisi päästää, voidaan esimerkiksi törmätä aika vauhdilla toiseen veneeseen. Yhden kerran oli niin lähellä, että huh. Isopurjeen köysi jää kyseisessä veneessä aina kiinni siihen ”mikä sen nimi nyt on”-kiinnikkeeseen ja se pitää nopeasti vetää pois, jotta purjeen saa auki. No, jotenkin toinen vene teki vendansa/jiippinsä niin nopeasti, että me mentiin kovaa vauhtia sen kylkeä kohti. Porukka huutaa, että isopurje (tai se sen oikea nimi) auki ja mä yritän vetää köyttä irti. Ohitettiin sitten toinen vene sellaisen 10 sentin päästä veneen moottorista. Olisi varmaan tullut kiva reikä toiseen veneeseen, jos olisimme törmänneet siihen. Lisäksi tossa tilanteessa on mahtavaa, kun yrittää irrottaa köyttä, vene alkaa kallistua koko ajan enemmän, sekunneissa huomaa, kuinka vene alkaa täyttyä vedestä ja viime hetkellä köysi irtoaa ja purje vapautuu.

No, eihän hommat tuohon loppuneet. Meillä oli ihme vaikeuksia spinnun (pallopurjeen) kanssa. Se oli jatkuvasti meressä. Siis kun sen ei todellakaan pitäisi olla meressä. Spinnupurje on jotenkin tosi vaarallinen, jos se päätyy mereen, koska se käyttäytyy kuin trooli, tosin ilman niitä reikiä. Eli purje täyttyy vedestä niin, että se voi vaikka upottaa veneen. Olihan se aika hauskan näköistä kun purje makaa meressä ja täyttyy vedellä, porukka huutaa, että nyt spinnu merestä ja sassiin. Arvatkaa vaan, oliko se täynnä vettä ja läpimärkä. Jeh. Sitä olikin sitten mukava selvittää, oli aikas painava.


Me voitettiin pari lähtöä ja oltiin kääntömerkillä monesti toisena, mutta käännöksen jälkeiset spinnuhäröilyt ei oikein vienyt meitä voittoon. Oltiin me pari kertaa toisia, mutta lähtöjä oli kuitenkin 8. Ja veneitä 3 meidän lähdössä.

Kirjoittelustani varmaan huomaa, että en ole mikään ammattilainen purjehduksessa. Erilaisten köysien nimet pitäisi opetella (onko köyden nimi muuten skuutti?), koska on aika vaarallista olla tietämättä tärkeiden köysien nimiä. Jos tapahtuu jotain yllättävää ja tulee käsky, että nyt se skuutti auki, eikä tiedä mitä ihmettä se tarkoitta, voi olla aika tiukat tilanteet, jos vaikka aukaisee väärän köyden pidikkeen (mikä tuon nimi oikeesti on, ärsyttävää, kun ei muista). Koska avasin väärän ja kävi niin, että spinnupuomi oli ihan väärässä paikassa ja keulagasti melkein meressä.

Aikamoista urheilua. Mutta niin mahtavaa! Tänään lisää.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: