Vuosi Taikkia takana

Kolmea esseetä vaille valmis ensimmäinen lukuvuosi Taikissa takana. Mitä opin, mitä jäi käteen?

Jos ajatellaan kokonaisuutena, ja nyt ajatellaan, vuosi on ollut mielenkiintoinen. Ja täyttä ”taidehörhöilyä”. Taikissa opiskellaan taidetta ja sieltä pyritään myös selkeästi saamaan ulos taiteilijoita. Mielestäni sitä kuitenkin korostetaan välillä vähän liikaakin. Ei sitä sanota suoraan, mutta kurssien sisältö ja lopputulema on monesti aika kummallista taidepläjäystä, joista ei ole hirveästi konkreettisesti hyötyä sellaisille opiskelijoille, jotka eivät halua taiteilijoiksi. Olen itse tehnyt mm. taideinstallaation, oudon puredatamusiikkisekoilun, videodokumentin, interaktiivisen elokuvan, musiikkiin liittyvät konseptit iPhone ja iPad-laitteille. Kaksi viimeksi mainittua tosin olivat sellaisia, että ne voisin jopa joskus toteuttaa. Ai niin, ja olen saanut 3D-tyypin kävelemään.

Toki kurssivalikoima on iso, mutta oman laitoksen ulkopuolelta, ja jopa oman koulutusohjelman sisältä, on aika hankalaa saada kursseja. Monille kursseille ei oteta kuin oman koulutusohjelman opiskelijoita, joten olet aika lailla kiinni oman ohjelman kursseissa, vaikka ne eivät välttämättä kiinnostaisikaan. Monet mielenkiintoiset kurssit ovat myös päällekkäin itselle pakollisten kurssien kanssa.

Kurssien taso vaihtelee rajusti. Ensinnäkin joillakin 3 op:n kursseilla riittää luennolla käynti ja jonkun pienen lopputyön tekeminen. Joillakin 3 op:n kursseilla kotihommia on jokaiselle luentokerralle ja lopputyö on todella isotöinen. Toiseksi jotkut kurssit ovat hurjan teoreettisia, toisilla keskustellaan suurimmaksi osaksi.

80 prosentin luentopakko on työssä käyvälle hankalaa. (Vitsit, että olen kade niille, jotka ovat voineet ottaa kaksi vuotta vapaata opiskelua varten.) Toki on ymmärrettävää, että yliopistoon tullaan oppimaan, ei vain istumaan luennoilla, mutta 80 prosenttia on paljon. Jos et käy tuolla määrällä, joudut tekemään ylimääräisiä töitä, kuten nyt minä nuo kolme esseetä. Okei, eihän se nyt niin paljoa ole, mutta silti paniikki iskee, kun aikaa on enää 8 päivää.

Vaihteleva opetustaso on hassua. Joistakin opettajista näkee selvästi, että heillä ei ole pedogogista taustaa. Toiset opettajat myös selvästi enemmän yrittävät tehdä meistä taiteilijoita.

Jos nostetaan yksittäisiä paloja vuodesta, voin sanoa, että on ollut todella kivaa. Opiskelu on aina hyvää vastapainoa työlle ja ehkä vielä enemmän tällainen ”taidehörhöily”, koska se todellakin on jotakin ihan muuta kuin todellisuus työelämässä. Se, mitä lähdin hakemaan, ei tosin ole toteutunut. Jotenkin ajattelin, että kun kyseessä on New Media, saisin enemmän irti jotain sellaista, mistä olisi hyötyä omassa työssäni. Kaipaan siis kursseja, joista myös ei-taiteilijoiksi-haluavat voisivat hyötyä enemmän.

Olen kokenut osan kursseista huippukivoiksi, osa on ollut huippuhaastavia ja yksi kurssi sai jopa epätoivon kyyneleet silmään. Kaikkea on siis mahtunut tähän vuoteen.

Olen kuitenkin tyytyväinen, että hain ja pääsin Taikkiin. Opiskelukaverit ovat mukavia ja osa on ihan käsittämättömän lahjakkaita siinä, mitä tekevät. Heistä tulee varmasti upeita taiteilijoita, jos he niin haluavat. Itse päätin hakea sivuaineopintoihin, jotka koen enemmän omaksi. Kaikki pakolliset kurssit on käyty, joten seuraavat kaksi vuotta voin opiskella ehkä enemmän niitä aineita, joista olen kiinnostunut. Pitää vain selvittää, miten saan tungettua itseni kursseille, jotka eivät kuulu koulutusohjelmaani.

Ja onhan se toki hienoa sanoa tulevaisuudessa olevansa taiteen maisteri :)

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: