Loisiumin viinikellari

Langenloisin viinimaailmaan kuuluu Wine & Spa -hotellin lisäksi 900 vuotta vanha viinikellari sekä sen yhteydessä toimiva viinimyymälä. 13 eurolla pääsi kiertokäynnille kellariin sekä tutustumaan viininvalmistuksen historiaan ja maistelemaan muutamia viinejä. Suurin osa viinikellarista on selvästi tarkoitettu viihdyttämään ihmisiä eli se ei ole käytössä viininvalmistukseen vaan siellä esitellään viininvalmistuksessa käytettyjä tarvikkeita ja päästään mm. näkemään, miltä viinitarhurin kodissa näytti.

Kierrokselle annetaan mukaan nauhuri, ja kierroksen eri kohdissa on numeroita, joita valitsemalla kuulee paikkaan liittyvää tarinaa. Kierros alkoi erikoisella vesi/valoshowlla, jonka tarkoituksena oli jollakin tavalla kuvata viinin käymisvaihetta (fermentoitumista) isossa terästynnyrissä.

Vesiesityksen jälkeen teräsovi aukesi ja pääsimme varsinaiseen viinikellariin. Kellarissa on viileää, noin 12 astetta, ja tietysti hienoinen maan tuoksu.

Käytävien varrella oli sadoittain pulloja, telineissä ja lattialla pinoissa, joten luultavasti ainakin osa niistä oli odottamassa valmistumista.

Yhdessä kohtaa kierrosta oli pöytä, jonka päällä oli pulloja. Korkkia nostamalla pystyi haistamaan ja arvuuttelemaan tuoksun ja oikea vastaus löytyi pöydän reunan alta esiin vedettävästä laatikosta. Tarkoituksena oli tuoda esille, minkälaisia tuoksuja Grüner Veltliner-viineistä saattaa löytää. Aika monen tuoksun sitä tunnisti, mutta muutamat olivat aika yllättäviä.

Tiilitunneleissa oli myös muutamia yksityisiä viinikellareita, joissa säilytettiin kymmeniä vuosia vanhoja vintageviinejä. Ja tokihan nyt myös taidetta pitää viinikellareissa olla.

Kierroksen loppupäässä pääsimmekin sitten näkemään hieman nykyaikaisempia viinitynnyreitä. Tämä osa kellaria oli toimiva ja kaikissa näissä terästynnyreissä oli valmistumassa Steininger-viinitarhan viinejä.

Satuimme vahingossa hissiin, jonka ovi aukesi suoraan pullotushihnalle, ja näimme pullojen pakkausta laatikoihin. Yllättävän pieneltä tila näytti, kun kuitenkin tuosta tilasta lähtee sadoittain viinipulloja ympäri maailmaa.

Kierroksen lopuksi saavuimme viinimyymälän alakertaan, jossa saimme maistaa lasin viiniä. Ostin itselleni muistoksi söpön rintaneulan.

Yläkerrassa oli iso viinimyymälä, josta löytyy Langenloisin alueen viinitarhojen viinejä. Myymälällä on verkkokauppa, josta voi tilata viiniä myös Suomeen.

Viininmaistattaja työssään

Loisium iltavalaistuksessa

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: