Puulelujen maalaaminen

Löysin kirpparilta kaksi puulelua, auton ja bussin, jotka oli ihan pakko ostaa. Lelut ovat suomalaista käsityötä, en osaa sanoa kuinka vanhoja, mutta ei varmaan ihan viime vuonna tehtyjä kuitenkaan (lelujen pohjassa lukee ”Muurimaa – Finland”). Lelut olisivat voineet pitää oman alkuperäisen puuvärinsä, mutta halusin tuoda vähän väriä meidän muuten niin mustavalkoharmaaseen sisustukseen, joten päätin maalata lelut.

Tikkurilan sivuilla neuvotaan käyttämään lasten puulelujen maalaamiseen Miranol tai Empire -maaleja. Rautakaupassa pyysin maalia, joka olisi lapsiystävällistä ja sain käteeni purkin Helmi kalustemaalia.

Tikkurilan sivuilla käyttöturvallisuustiedotteessa maaleista sanotaan näin:
Miranol ja Empire: Säilytettävä lasten ulottumattomissa.
Helmi: Tuotetta ei ole luokiteltu vaaralliseksi. Ensiaputoimenpiteet – Nieleminen: Juodaan vettä tai maitoa. Tarvittaessa yhteys lääkäriin.

Eli Helmi näyttäisi olevan turvallisempaa, miksiköhän Tikkurilan sivuilla ei sitten mainita Helmeä puulelujen maalaamiskysymyskohdassa?

No, Helmi lähti mukaan ja lelut saivat uuden kiiltävän pinnan. Helmellä on 16 tunnin päällemaalausaika, joten urakka kesti kaksi päivää. Maali oli myös minulle ihan miellyttävää, koska se ei haissut oikeastaan yhtään. Punainen väri oli erittäin peittävä, keltaisen olisi ehkä voinut maalata vielä kolmannen kerran, mutta en enää jaksanut odotella kolmatta vuorokautta.

Vanhoista puuleluista puheenollen tuleva masutyyppi saa leikkiä myös todella vanhalla helistimellä, jonka olen jotenkin saanut säilytettyä omasta lapsuudestani. Näitähän taidetaan tehdä vielä tänäkin päivänä, mutta onhan tuollaisella kolmekymmentä vuotta vanhalla lelulla nyt huomattavasti enemmän tunnearvoa. Ainakin minulle :)

Ja vielä kerta kiellon päälle. Ehkä söpöimmät kumisaappaat ikinä. Nämäkin yli 30 vuotta vanhat. Onneksi olen nekin säilyttänyt. Ei niistä taida oikeaan käyttöön enää olla, mutta muistona (ja hyllyn koristeena) ne toimivat erinomaisesti.

4 kommenttia

 1. No heh, löytipä vahingossa tekemiäni leluja täältä. Lelujen historia alkaa vuodelta 1975 jolloin vanhin lapseni syntyi Tampereen Terälahdella. Tein ammatikseni puutöitä lähinnä Saksaan ja kerran otin sitten hukkapuista tehtyjä leluja mukaan messuille.Siittä alkoi pelkkä lelujen tekeminen, nekin lähinnä vientiin, mutta Suomessa myytiin niitä myös. Lopulta tekeminen olisi teollistunut niin suureksi, enkä ollut halukas laajentamaan toimintaa, joten myin malliston ja rupesin muihin töihhin.
  Eipä niitä taideta enään valmistaa, mutta kirppareilla itsekkin niitä silloin tällöin tulee vastaan( paljon kalliimpina kuin aikoinaan)
  terveiset värittäjälle :)

 2. Mahtavaa! Kiitos näistä tiedoista, harvemmin saa näin yksityiskohtaista tietoa vanhoista leluista. Tai ylipäänsä siitä, kuka ne on alunperin suunnitellut ja tehnyt. On kyllä hienoja leluja!

 3. Hei!

  Tuli kyllä hauskan väriset kulkupelit. Oletko käyttänyt jotakin valmista Helmi-maalia vai sävyttänyt itse?

  1. Kiitos, kivan värikkäät noista kyllä tuli. Taisi olla niin, että valitsin värit värikartasta ja rautakaupassa sävyttivät valmiiksi.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: