Perintöastiat

Tämä postaus liittyy vähän edellisen postauksen ”Olen alkanut tulla vanhaksi” -kategoriaan. Eipä ole ennen kyllä kiinnostanut vanhat astiat kovastikaan. Modernia ja valkoista sen olla pitää. Ei mitään koukeroita eikä kuvioita. Eikä ainakaan sitä ruskeaa. Eikä kyllä sinistäkään.

No, mitäs kaapista tänään löytyy. Yli neljäkymmentä vuotta vanhoja astioita. Koukeroita, kuvioita, ruskeaa ja sinistä.

astia1

Äiti halusi tyhjentää kaappejaan ja kysyi haluaisinko teekupit, jotka he ovat isäni kanssa tuoneet Leningradista, kun kävivät siellä 70-luvulla, ennen syntymääni. Kyllä, kiitos.

Asiaa tarkemmin tutkittuani löysin kupeista tietoa netistä. Golden Frieze -teekupit on valmistettu ja käsinmaalattu Lomonosovin posliinitehtaalla Leningradissa 70-luvulla. Niiden pohjassa on tehtaan logo ja teksti ”Made in USSR”. Aitoa vintagea siis. Aikamoista. Harmi, että rikoin heti yhden kupin, mutta netin syövereistä löysin parikin paikkaa, josta voisin ostaa rikkoutuneen tilalle uuden. Pitänee harkita.

astia2

Lisäksi kaapista löytyy Arabian Sotka-sarjan käsinmaalattuja astioita; kahvikuppeja, leipälautasia, kermakko, sokerikko ja tarjoilulautanen. Sotkan on suunnitellut Raija Uosikkinen, ja se on ollut Arabian tuotannossa 1968 – 1972. Vanhempani ovat saaneet astiaston häälahjaksi, joten tunnearvoa löytyy.

astia3

astia5

Myös ruskeaviivainen Karelia on äidiltä saatu. Karelian on suunnitellu Anja Jaatinen-Winqvist, ja sitä on tehty vuosina 1975-1981. Kareliasta löytyy samat osat kuin Sotkasta sekä lisäksi vesikannu. Jotenkin minulla on hämärä kuva, että jossakin on myös ruokalautaset…

astia4

Kun kyseessä on perintöastiat (siis aika kalliit), ne ovat tietysti suurimman osan ajasta kaapissa ovien takana. Pitäisi varmaan ottaa astioita käyttöön, eihän niistä oikein mitään iloa ole käyttämättömänä. Mutta jos ne menevät rikki…

6 kommenttia

    1. Oho! Kiva tietää, että noita on mahdollista saada siis myös Suomesta, jos sattuu hyvä tuuri :) Pitäisi löytää sen yhden rikkoutuneen tilalle uusi.

  1. Moikka, Vantaan Ikean vieressä on iso kirppari, jossa näin näitä myynnissä vaikka kuinka paljon.

    1. Mahtavaa, kiitos tiedosta. Täytyypä poiketa siellä joku päivä.

  2. Ostin kirpparilta Haminasta muutama vuosi sitten Karelia kahvikuppeja ja asetteja 12 paria 10 eurolla.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: