Tuleva äiti, minulla on sinulle neuvoja

Hesarissa oli sunnuntaina kolumni otsikolla ”Tuleva äiti, meillä on sinulle neuvoja!” Ihan hyvä kirjoitus, mutta ajattelin silti lisätä muutaman tarkentavan kommentin.

duplo1

1. Tulet tarvitsemaan vertaistukea, rataskävelyseuraa, muita samassa tilanteessa olevia. Etsi heidät. Ei tarvitse ystävystyä, voi olla kuin työkaveri.
Leikkipuistojen vauva-aamut ovat hyvä tapa löytää seuraa, jos olet seurallinen. Jos et, niin lähde kahvilaan. Tai tee pitkiä rataskävelyitä. Älä jää kotiin. Yksinkin selviää, mutta jos näet muita äitejä edes kerran viikossa, voi olla, että pysyt selväpäisenä vähän paremmin.

2. Kaikilla on neuvoja. Valitse, ketä uskot. Kuuntele miehenkin äitiä, mutta älä välitä siitä, mitä hän sanoo. Te päätätte imetykset, perhepedit, soseet ja sen, onko vauvalla tarpeeksi päällä.
Älä etsi ensimmäiseksi apua keskustelupalstoilta, siellä ovat vain ne katkerat ja kateelliset äidit, jotka haluavat tehdä muidenkin elämästä katkeraa. Ja vaikka aluksi tuntuu, että sinä päätät kaiken, niin kannattaa antaa miehellekin jotain vastuuta. Ei se muuten opi ikinä laittamaan sitä vaippaa oikeinpäin. Äläkä muuten lue niitä kirjojakaan niin, että niistä löytyisi se todellinen totuus. Ihan itse tiedät, mikä on teidän paras tapa tehdä asiat. Ja imettää saa muuten ihan niin pitkään kuin haluaa.

3. Iltapäivät ovat tylsimpiä ja väsyttävimpiä. Pyydä joku kylään kello neljäksi.
Aamut on väsyttävimpiä, kun lapsi herää kello 6 ja itse on mennyt nukkumaan viisi tuntia sitten. Koska tokihan ne kaikki lukemattomat Bloglovinissa odottavat blogikirjoitukset pitää lukea läpi, ja itsekin vähän blogata. Joten yritä mennä nukkumaan ajoissa. Pyydä joku kylään siihen aikaan, kun vauva herää päiväunilta. Silloin kaikilla on kivempaa.

palikat

4. Hanki lastenhoitajia. Vanhemmat, naapurit, opiskelijat, MLL. Paljon ennen sitä, kun et enää jaksa. Tai tuo vauva meille, ei haittaa, jos se huutaa.
Opeta vauva syömään pullosta ennen kuin hankit lastenhoitajan. Jos vauva ei suostu syömään pullosta, lastenhoitajat ovat turhia, koska et voi kuitenkaan jättää lasta hoitoon.

5. Vauvanhoito on helppoa. Oman pään kanssa on vaikeampaa. Puhu siitä, miltä tuntuu.
Vaipan vaihto on helppoa, itkun kuunteleminen ei. Aloita blogi, jossa voit avautua. Tai kirjoita päiväkirjaa.

6. Vauva on vapaudenriisto. Siihen tottuu.
Vauva vie kaiken aikasi. Mutta opit priorisoimaan asioita ja järjestämään itsellesi omaa aikaa.

7. Väsymys. Se menee ohi.
Valmistaudu siihen, että voit olla väsynyt koko ajan. Riippuu vauvasta. Valmistaudu myös siihen, että väsymys ei välttämättä mene ohi ensimmäisen vuoden aikana. Ja ihan tosi, nuku päiväunet, kun vauvakin nukkuu.

duplo4

8. Muistakaa parisuhde. Jakakaa vanhemmuus, älkää ihmetelkö, jos seksi ei heti huvita. Miten edes voi saada kaksi lasta vuoden sisään? Muumimukilla? Vai unissaanko ne panivat?
Muista parisuhde. Mutta on tärkeää myös muistaa, että vauvalla on (yleensä) myös isä, joka pystyy hoitamaan vauvaa. Jaa vastuu.

8. Älä osta imetyspuseroa, rattaiden osaa, kantoreppua tai bodya ennen kuin olet kysynyt, onko meillä ylimääräisiä. Meillä on.
Älä välitä keskustelusta, onko kantoreppu vai rintareppu parempi lapsen kehitykselle. Hanki kunnon imetysliivit ja liivinsuojia. Ensimmäisten kuukausien aikana bodyja menee pesuun hyvin tiuhaan tahtiin. Älä tunne syyllisyyttä, jos ostat jokaisen vastaantulevan söpön vauvanvaatteen. Ne voi myydä kirpparilla.

9. Isyysvapaa on oikeus mutta myös velvollisuus.
Jos mies ei halua pitää isyysvapaata, älä vedä herneitä nenään. Se ei yleensä tarkoita sitä, että isä ei haluaisi olla lapsensa kanssa.

10. Älä säikähdä hormonimyrskyjä ja itkukohtauksia. Normaali tilanne vauvan äidille: et seuraa urheilua, mutta soitat itkuisena siskollesi, koska Jari Mantila ehkä lopettaa uransa.
Älä säikähdä tunnetta, että olet paska äiti etkä osaa mitään. Et ole paska äiti ja opit päivä päivältä enemmän.

jalat

11. Käy ulkona. Päästä irti vauvasta. Totutte olemaan erossa, molemmat.
Ota omaa aikaa. Ota omaa aikaa. Käy vaikka leffassa.

12. Rintapumpuista parempi on se käsikäyttöinen, motorisoitu on liian meijerimäinen.
Hanki sellainen rintapumppu, jossa on mukana sähköjohto, patterilokero ja käsipumppu. Voit sitten käyttää sitä, joka itsellesi sopii. Suihkutisseihin käsikäyttöinen voi olla liian hidas.

13. On varmaa, että rakastut lapseesi.
Huomaat tuijottavasi lastasi ja yrität ymmärtää, että siinä se tosiaan on. Pieni ihminen, joka on sinusta riippuvainen ja pelkäät koko ajan, että sille tapahtuu jotain pahaa. Tunnet usein kuristavan tunteen kurkussasi, kun yrität estää onnen kyyneleiden virtaavan silmistäsi keskellä katua. Rakkaus kasvaa joka päivä, ja vuoden päästä syntymästä huomaat, että se rakkaus vaan kasvaa edelleen koko ajan. Mistä sitä oikein riittää?

14. On normaalia puhua vauvan käsi suussa. Ainakaan se käsi ei katkaise äidin kaulakorua.
Öö. Ei. Ei ole normaalia puhua vauvan käsi suussa.

15. Raskaus ei pääty synnytykseen. Siitä kaikki vasta alkaa.
Raskaus päättyy synnytykseen. Mutta siitä alkaa sitten se kaikki muu.

duplo5

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: