Lonna

”Juna menee”, oli pikkutyypin ensimmäinen kommentti, kun rantauduimme pienelle saarelle, joka sijaitsee aivan Suomenlinnan vieressä. Eikä pikkutyyppi väärässä ollut, sillä ensimmäiseksi Lonnaan tullessa huomaa ratakiskot, joita pitkin ennen siirrettiin miinoja laitureilta miinavarastoon. Lonna on vanha miinanraivaussaari, joka on nyt avattu kaikkien nähtäväksi.

Pikku detaljina, että saarella on käyty neuvotteluja Viaporin linnoituksen antautumisesta. Ruotsinkielisissä dokumenteissa saari on ollut nimeltään Lonno. Lonna on ollut ruudin käsittely- ja varastopaikka sekä merimiinojen kokoamis- ja säilytyspaikka, ja saarella onkin edelleen pystyssä tiiliset miinavarastot. Vuonna 1933 miinat siirrettiin Melkin saarelle ja Lonnassa alettiin keskittyä miinojen säilyttämisen sijaan miinojen raivaamiseen.

_MG_0300

_MG_0322

_MG_0305

Saarella on toiminut myös magneettisuuden poistoon suunniteltu asema, ns. demagnetisointiasema, jolla poistettiin merialuksista runkojen ja koneiden magneettisuus. Menetelmällä pyrittiin tekemään alukset immuuneiksi magneettimiinoille, jotta alukset voivat raivata miinoja pois vesiltä. Demagnetisointilaitteet löytyvät saaren ravintolarakennuksesta ja monitoimitilasta.

Vuonna 1999 saaren omistus ja hallinnointi siirtyi Puolustusvoimilta Suomenlinnan hoitokunnalle, joka ryhtyi tekemään arvokasta työtä historiallisten rakennusten entisöimiseksi. Ja nyt Lonna on aukaistu yleisölle.

_MG_0310

_MG_0255

_MG_0256

_MG_0258

Lonnassa on tällä hetkellä ravintola (joka tosin on vielä auki vain viikonloppuisin, 10.6. alkaen ti-su) sekä kahvila. Isolta terassilta näkee ohilipuvat isot laivat ja isosiskon, Suomenlinnan. Kesän aikana on avautumassa myymälä–näyttelytila ja vierasvenelaituri sekä lasten leikkipaikka, ja muutaman vuoden päästä luvassa on mm. yleinen sauna.

_MG_0264

_MG_0269

_MG_0277

Kävimme Lonnassa maanantaina, jolloin samaan aikaan saarella oli meidän lisäksemme vain muutama ihminen. Ravintola ei ollut auki, mutta kahvila tarjosi oikein hyvät eväät. Söimme ystäväni kanssa leikkelelautaset, jonka seurana olisi kyllä maistunut vaikka kylmä valkoviini, mutta ensi kerralla sitten. Pienemmät eivät ehkä olisi kahvilan tarjoamilla tulleet toimeen, mutta meillä olikin eväät mukana; Kauppatorilta ostettuja mansikoita ja mustikoita, jotka katosivat pieniin suihin aika nopeasti. Kahvilasta on ilmeisesti saatavilla myös 17 euron arvoinen piknik-kori, mutta ainakaan maanantaina sellaista ei vielä ollut tarjolla.

_MG_0286

_MG_0273

_MG_0289

Saaren suuri erikoisuus on valkoposkihanhien kolonia. Niitä oli, ja paljon. Hanhilla on meneillään pesimisaika, ja voi jestas, että urokset olivat vihaisia. Jos menit kahden metrin päähän naaraasta, urokset näyttivät punaista kieltään ja sihisivät. Muutaman kerran jouduin korottamaan ääntäni pikkutyypille, kun hän meni liian lähelle. Voi nimittäin hieman sattua, jos hanhi iskee hampaansa käsivarteen.

Erikoista oli, että hanhet pesivät aivan keskellä ihmisiä. Terassin läheisyydessä muniaan hautoi ainakin kymmenen naarasta ja metrin päässä niistä seisoivat vartioivat urokset. Voi vain kuvitella sitä näkyä, kun näiden kaikkein kymmenien hanhien poikaset kuoriutuvat ja valloittavat saaren.

_MG_0245

_MG_0301

Lonna on pieni, mutta moniulotteinen. Lauttalaiturilla tuuli vietävän kylmästi, mutta keskellä saarta, terasilla, ei tuullut ollenkaan. Siksi illalla huomasinkin palaneeni niskasta, isosti. Saaren toisellakin puolella on laituri, johon on kasattu pöytiä luultavastikin eväiden syöntiä varten. Lonnasta löytyy myös kivisiä rantoja, joissa varsinkin lapset viihtyvät varmasti erinomaisesti. Terassilta löytyi peltilaatikko, jonka sisällöstä sai tehdä kaarnalaivoja. Saarella saa siis lapsetkin aikansa kulumaan, ainakin pikkutyyppi juoksi aivan innoissaan joka paikkaan. Koska kyseessä on kuitenkin pieni saari, on vesi lähellä, ja siksi ainakin pienimpiä kannattaa pitää silmällä. Terassialue on myös täynnä kiviä, ja niitä oli vähän liiankin kiva kanniskella ja heitellä kohti pesiviä hanhia.

_MG_0299

_MG_0297

Lonna ei ole vielä valmis. Siellä täällä on remontin jälkiä ja osa saaresta ja sen rakennuksista on vielä suljettu. Kesän lopulla näyttää varmasti erilaiselta, ja siksi aionkin vierailla Lonnassa uudelleen. Jo ihan mielenkiinnostakin; miten vastasyntyneet pikkuhanhet ovat saarelle kotiutuneet.

_MG_0303

_MG_0323

_MG_0238

Lonnaan pääsee Kauppatorilta JT-Linen laivoilla. Tunnin välein lähtevä matka kustantaa 7 euroa, ja koska Jt-Line poikkeaa paluumatkalla Suomenlinnan kautta, voi samalla reissulla piipahtaa myös siellä. Lonna on siis erittäin hyvä uusi retkikohde, suosittelen.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: