Pensar Syd

Viime viikonloppuna olimme koko perhe vetten päällä. Mies osallistui Suursaari-purjehduskisaan ja minä lähdin pikkutyypin kanssa Turkuun, josta lauantaiaamuna starttasi äitini vene kohti Pensar Syd -nimistä satamaa. Ajatuksena oli rentouttava ja rauhallinen viikonloppu äidin ja hänen miehensä kanssa. Mutta pikkutyyppi oli päättänyt toisin, sillä voi sitä kitinä määrää, jota viikonloppuna kuultiin. En tiedä, mikä nyt oli huonosti, paitsi kaikki. Mikään ei kelvannut, ruokailu oli aivan mahdotonta ja jostain syystä jatkuvasti piti huutaa. Sorppa viereiset veneet. Sai taas muutaman otteeseen pitää hermoistaan kiinni, etteivät ne olisi juosseet karkuun.

veneily_3

veneily_1

No, onneksi välillä oli ihan mukavaakin. Veneen shottilasit pääsivät pikkutyypin keittiöleikkeihin. Niistä juotiin kahvia ja maitoa monta kertaa viikonlopun aika. Rannalla pikkutyyppi heitteli kiviä mereen ja päätti sitten itsekin käydä kastautumassa. Onneksi oli pelastusliivit päällä. Illalla kävimme saunassa, josta oli upeat näkymät merelle. Uskaltauduin jopa kastelemaan talviturkkini. Huh, että oli kylmää. Kun lähdimme aamulla Turusta, satoi, mutta saapuessamme satamaan alkoi aurinko paistaa. Saaren luonto hehkui illalla auringon säteissä ja pikkutyyppi juoksi pallon perässä nurmikentällä. Nousimme myös korkeille kallioille, joilta näki pitkälle. Kalliot ovat joissakin kohdin todella jyrkät, joten ihan pienten lasten kanssa kallioita ei kannata yrittää valloittaa. Minulla on muistona ruhje polvessa, kun yritin kiivetä vähän liian hankalaa kohtaa, pikkutyyppi tietenkin sylissä. Mutsipisteet, jee.

veneily_7

veneily_25

veneily_5

Pensar Syd sijaitsee Nauvon alueeseen kuuluvan Pensarin saaren eteläisessä kärjessä. Pensar Sydissä on ravintola, erilaisia majoitusvaihtoehtoja, pari rantasaunaa ja tietysti upea saariston luonto. Siellä voi myös vuokrata kajakkeja, soutu- ja moottoriveneitä.

Saarella on toiminut 1930-1944 Saariston suojeluskunnan ja lottien harjoitus- ja koulutuspaikka. Suurin osa rakennuksista on peräisin tuolta ajalta ja niitä on remontoitu vuodesta 2002 lähtien. Yhdessä näistä rakennuksista on Lotta Svärd ja Suojeluskunta -näyttely, jossa pääsee tuon ajan tunnelmaan vanhojen esineiden kautta.

veneily_10

veneily_11

veneily_22

Pensar Sydissä pidetään paljon leirikouluja, ja se on kyllä siihen tarjoitukseen todella idyllinen paikka. Isolla nurmikentällä pelasi viikonloppunakin lapsia ja ravintolassa oli syntymäpäiväjuhlat. Silti kaikkialla oli hyvin rauhallista.

veneily_23

veneily_4

veneily_2

veneily_8

Pensar Syd on vuodesta 2009 ollut PAN Parks -verkoston paikallinen yhteistyökumppani Saaristomeren kansallispuistossa. PAN Parks on WWF:n vuonna 1997 perustama hanke, jossa pyritään parantamaan Euroopan kansallispuistojen hallintaa luonnonsuojelun ja kestävän matkailun näkökulmasta. Se on osoitus erämaisuudesta, poikkeuksellisista luontoarvoista ja korkealaatuisista virkistyspalveluista. Kansallispuisto ja sen asiakkaita palvelevat matkailuyritykset ovat sitoutuneet toiminnassaan tukemaan luonnonsuojelua ja paikallisyhteisön elinvoimaisuutta.

Pensar Sydiin kulkee ilmainen yhteyslautta, joten sinne pääsee ilman venettäkin.

veneily_12

veneily_24

veneily_13

veneily_14

Kiipesin vielä illalla, pikkutyypin mentyä unille, kallioille ja kävelin metsässä ja rannalla. Laskeva aurinko värjäsi taivaan ja ohi lentävä joutsenpariskunta rauhoitti mielen. Ihana, ihana saaristo.

veneily_15

veneily_16

Sunnuntaiaamuna meren peitti sankka sumu. Kävimme pikkutyypin kanssa kävelyllä ja ihmettelimme kottikärryjä. Ja muurahaisia, joita oli tooodella paljon. Minä inhoan muurahaisia yli kaiken ja täytyy sanoa, että jouduin kyllä muutaman kerran ottamaan hieman nopeampia askeleita, jotta pääsin pois muurahaisten tieltä. Yök, kuten pikkutyyppi sanoi. Tosi kiva, kun lapsikin oppii, että muurahaiset ovat yök.

veneily_17

veneily_18

veneily_20

Kun starttasimme moottorin ja lähdimme kohti Turkua, siirtyivät pilvet auringon tieltä ja seuraavat kolme tuntia saimme nauttia lämmöstä. Siitä kunnon kesästä merellä. Pikkutyyppi nukahti syliini, veneen keinutukseen, ja loppumatkan istuinkin vaan kannella ja katselin maisemia.

veneily_19

veneily_21

Maanantaina pikkutyypin huono tuuli oli muisto vain. Miten voikaan lapsella olla niin erilaisia päiviä!

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: