Kummitus oopperalla

Julkaistu alunperin Kaupunkininjoissa.

Vaikka olen laulanut koko elämäni, niin kuoroissa kuin soolona, en oikein tunne oloani kotoisaksi karaokessa. Ääneni ei vaan taivu poppiin, jota suurin osa karaokelauluista on. Olen kuitenkin löytänyt yhden kappaleen, jota suostun karaokessa laulamaan.

Phantom of the Opera. Musikaalia ja oopperaa samassa kappaleessa. Se sopii korkealle äänelleni just eikä melkein. Phantom of the opera- kappaleen on levyttänyt myös mm. Nightwish, ja itse asiassa vedimme kappaleen joitakin vuosia sitten Firmarockissa. Musikaalin alkuperäinen pääesiintyjä Sarah Brightman, jolle musikaalin säveltäjä Andrew Lloyd webber musiikin sävelsi, on ollut yksi popera (operatic pop)-idoleistani pitkään.

Kun vuonna 2009 varasimme häämatkaamme Lontooseen, sanoin haluavani nähdä Stonehengen sekä Phantom of the opera -musikaalin. Stonehenge oli pettymys (turistirysä), mutta musikaali oli loistava. Musikaalia on alusta asti, vuodesta 1986, esitetty Her Majesty’s -teatterissa ja olihan se nyt yksi toteutunut unelma istua pehmeillä tuoleilla ja kuunnella upeaa musiikkia.

oopperankummitus_9

oopperankummitus_6

Kun Ooppera vuonna 2013 ilmoitti, että musikaali esitetään ensimmäistä kertaa Suomessa, ajattelin, että ”mitä, musikaali oopperassa?”. Halusin kuitenkin päästä katsomaan, miten musikaali toteutettaisiin Oopperalla, joten ostin liput viime marraskuussa. 11 kuukautta tuntuu pitkältä ajalta ja siinä välissä tuli aina välillä mietittyä, että mihinköhän kansioon sen pdf-lipun laitoin. Mitä jos se hukkuu vuoden aikana? Lokakuussa odotus oli vihdoin ohi. Koska miehellä oli purjehduskilpailut, pyysin Lissua mukaan.

Kun musikaalin ensimmäiset tahdit pärähtivät soimaan, koko kroppani meni kananlihalle. Se tunne, jonka tietty musiikki saa minussa aikaan, on todella erikoinen. Kun koko kroppa on kananlihalla, tajuaa oikeasti elävänsä, tuntevansa musiikin kautta asioita, joita ei jokapäiväisessä arjessa koe.

Ooppera on mielestäni onnistunut todella upeasti musikaalin toteutuksessa. Mistä toki kertoo sekin, että kaikki näytökset on loppuunmyyty. Täytyy myöntää, että minulla oli pienoinen ennakkoluulo, mutta kyllä ne hälvenivät siinä vaiheessa, kun kattokruunu lähti nousemaan kohti yleisöä ja musikaalin tunnusmelodia alkoi soida. (Vaikka kiinnitin kyllä huomiota siihen, että kruunu osui vauhdilla lavan reunaan, tiedä sitten oliko se tarkoitus.) Lavastukset olivat yllättävänkin hienot. Siinä vaiheessa, kun Christine ja Oopperan kummitus astelevat alaspäin kohti kummituksen luolaa ja laulavat musikaalin tunnuslaulua, lattia täyttyy savusta ja tekee kummituksen luolasta kohtuullisen coolin.

oopperankummitus_4

oopperankummitus_2

oopperankummitus_3

Erityiseksi illan esityksen teki se, että tunnen Christinen ystävää esittävän Megin roolissa sinä iltana laulavan Viljan, joka teki kyllä aivan upean roolisuorituksen. Lisäksi tiedän, että oopperan kuorossa laulaa yläasteystäväni; häntä tosin en suuresta joukosta tunnistanut.

Mutta summa summarum; mahtava ilta! Sen kruunasi jossakin keskustassa oleva ilotulitus, joka alkoi juuri kun astuimme Oopperatalosta ulos.

oopperankummitus_8

Ja tiedättekö mitä, Phantom of the Operalle on tehty myös jatko-osa (Love never dies) vuonna 2010. Olisipa siistiä päästä katsomaan myös se.

——

Ammattilaisen näkökulmasta oli kiva saada pari päivää ennen esitystä sähköpostia, jossa toivotettiin tervetulleeksi Oopperan kummitukseen. Sähköpostissa oli muistutuksena esityksen aloitusaika ja siinä kerrottiin myös miten Oopperatalolle saavutaan. Linkistä pääsi möys tilaamaan väliaikatarjoilun.

Sähköposti saapui myös esityspäivän jälkeen; siinä kiitettiin käynnistä ja toivotettiin tervetulleeksi uudelleen. Tällaiset sähköpostit ovat pieni juttu Oopperalle, mutta minulle niistä tuli sellainen fiilis, että olen oikeasti tervetullut ja minua asiakkaana arvostetaan. Että pointsit siitä Oopperalle.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: