Testissä kaupunkipyörä

Julkaistu alunperin Kaupunkininjoissa

Eilen aamulla satoi vettä, joten ajatus pyörällä töihin lähtemisestä ei tuntunut hyvältä. Hieman harmitti, koska olin ajatellut ajavani illan kuoroharjoituksista pyörällä kotiin. Sade tietysti loppui päivällä ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta minun kantaessani jättisateenvarjoa mukanani.

Pyöriä löytyy, asemalle siis!
Pyöriä löytyy, asemalle siis!

Ennen harjoitusten alkua muistin kaupunkipyörät ja kävin heti katsomassa HSL:n sivuilta, oliko harjoitussalimme lähellä pyöräasemia. Olihan niitä, muutamiakin. Kuoroharjoitusten lomassa rekisteröidyin kaupunkipyörien käyttäjäksi. Se oli suhteellisen helppoa jopa puhelimen selaimella. Maksuksi tosin kävi vain kortti, joten kehitystoiveena olisi myös mahdollisuus maksaa verkkopankin kautta. Itselleni se olisi ollut helpompaa, koska minulla on käytössä Nordean tunnuslukusovellus, joka on kätevintä, mitä on keksitty aikoihin (Nordean verkkopankista voinkin sitten olla vähän eri mieltä).

Minkäköhän ottaisi?
Minkäköhän ottaisi?

Rekisteröidyttyäni käyttäjäksi sain 7-numeroisen pyöräilijätunnuksen. Sen ja itse luomani nelinumeroisen PIN-koodin avulla saisin ensimmäisen kerran pyörän irti telineestä.

Kaupunkipyörä on tarkoitettu lyhyille matkoille. Maksoin kausimaksun 25 €, jolla saa ajaa puolen tunnin matkoja 31.10.16 asti veloituksetta. Yli menevistä ajoista laskutetaan lisämaksu ja lisäaikataulukko oli kyllä aika hankala tulkita. Sain viiden tunnin ajosta laskettua summaksi 20 €, vaikka ilmeisesti oikea summa olisi 13,50 €.

Selkeät ohjeet tavaratelineessä
Selkeät ohjeet tavaratelineessä

Kuoron jälkeen kävelin lähimmälle pyöräasemalle, valitsin pyörän ja naputtelin sähköpostiin tulleen ohjeen mukaan pyöräilijätunnuksen ja koodin pyörässä olevalle näytölle. Lisäksi näytin ruudulle HSL:n matkakorttia, jota voin myös jatkossa käyttää pyöräilijätunnuksen sijaan. Tosin tunnus on hyvä opetella kyllä ulkoa, koska aina ei välttämättä ole matkakorttia mukana.

Ja sitten matkaan!
Ja sitten matkaan!

Sain pyörän ulos telineestä, laskin satulan alemmaksi, asetin laukun sekä sateenvarjoni telineeseen ja polkaisin matkaan. Pyörä oli yllättävän miellyttävä ajaa. Se on tukeva ja sen kolme vaihdetta ovat selkeästi erilaisia keskenään. Ajoasento ei nyt ehkä ihan miellyttävin ollut, mutta hyvin sillä kymmenen minuutin matkan harjoituksista kotiin taittoi. Ja satula oli kivan pehmeä. Minua ei pyörän paljon kommentoitu keltainen väri tai Alepan mainokset häirinneet, eihän se oma pyöräni kuitenkaan ole. Sitä paitsi pyörä herättää mielenkiintoa; omalla matkallani sain kaksi kyselyä siitä kuinka pyörä kulkee.

Matkan varrella.
Matkan varrella.

Jos et halua rekisteröityä käyttäjäksi, viidelle pyöräasemalle (Kaivopuisto, Unioninkatu, Rautatientori/Itä, Kiasma ja Hakaniemen metroasema) on sijoitettu maksupäätteet, josta pyörän saa käyttöönsä ilman rekisteröintiä. Siis erinomainen vaihtoehto vaikkapa päivän Helsingissä viettäville turisteille. Kesällä 2016 kaupungista löytyy kantakaupungin alueella 500 pyörää. Vuoden 2017 tavoitteena on 1500 pyörää ja 150 pyöräasemaa alueella, joka ulottuu kantakaupungista Munkkiniemeen, Pasilaan ja Kumpulaan.

Kaupunkipyörät ja HSL:n tarjoama avoin rajapinta ovat innostaneet myös eri tahoja tekemään sivustoja, joiden kautta voi seurata pyöräasemien tilannetta, mm. Cityfillarit.fi ja Kaupunkifillarit.fi

 Jes, kodin lähellä olevalla asemalla oli tilaa. Matkan kestostakaan ei ollut epäselvyyksiä.
Jes, kodin lähellä olevalla asemalla oli tilaa. Matkan kestostakaan ei ollut epäselvyyksiä.

+ Plussaa

  • Pyöräasemia monella nurkalla
  • Käyttöönotto helppoa, helpot ohjeet tulevat sähköpostiin rekisteröitymisen jälkeen
  • Pyörässä tukeva jalkatuki, jonka avulla pyörä pysyy kunnolla pystyssä
  • Pyörässä myös erillinen lukko, jolloin pyörän voi jättää turvallisesti vaikkapa kahvilan eteen

– Miinusta

  • Pyöräasemien rajoittunut alue tällä hetkellä
  • Maksamisen vaihtoehtoina vain maksukortti
  • Liian pieni teline laukulle. Naisen käsilaukku, jossa läppäri, ei mahdu telineeseen kunnolla. Ymmärsin, että kaupunkipyöriä on ajateltu työmatkapyöräilyä varten; mutta läppärilaukku ei mahdu?
  • Ei lastenistuinta
Ihan ei mahtunut laukku telineeseen. Plussaa kuitenkin erillisestä lukosta, joka tulee ulos ohjaustangosta.
Ihan ei mahtunut laukku telineeseen. Plussaa kuitenkin erillisestä lukosta, joka tulee ulos ohjaustangosta.
Ihan kivan näköisiähän nuo ovat.
Ihan kivan näköisiähän nuo ovat.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: